1921

Zalai Közlöny 1921.01.09. 2. oldal
Halis István és Farkas József piarista. Az Irodalmi Kör ma délután 3 órakor a városháza dísztermében jubilálja 25 éves fennállását s eredményes munkásságát. Ez alkalommal Kováts Antal díszelnök előterjesztésére a Kör Halis István volt városi levéltárost kiváló írónkat s Farkas nyugalmazott piarista tanárt dísztagokul fogja ajánlani. Halis István irodalmi munkásságát mindezidáig Nagykanizsán nem méltányolták úgy, mint ahogy ezt megérdemelte volna. Nagykanizsát speciálisan érdeklő kérdésekről pedig köteteket írt "Zalai krónika" címen, amely mindmegannyi értékes tanulmány, kutatási eredmény s forrásmunka. Halis István a fővárosban is ismert író. Regényei jelentek meg a fővárosi lapokban. Összeköttetésben állott legelőkelőbb embereinkkel. Mikszáth Kálmánnak több gratuláló levelét őrzi még ma is. Annakidején gyakran hívták Budapestre, de nem vált meg Zalától. Gyermekkora óta gyűjti a könyveket s ma már olyan könyvtára van, ami ritkaságszámba megy. Mint európai műveltségű ember, különösen hivatott arra, hogy városunk egyetlen kulturális egyesülete dísztagjává válassza. Eme megtiszteltetésre épp úgy rászolgált Farkas József piarista tanár, akinek még ma is sok kiadatlan könyve fekszik kéziratban fiókjában. Munkássága leginkább a classica-filologia körébe tartozik. Érdekes lesz megemlíteni, hogy Halis Istvánnak Farkas József tanára volt. Ugyancsak ez alkalommal fog indítvány tétetni, hogy a Kör nevét a díszközgyűlés változtassa meg. Értesülésünk szerint a régi cím: "Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör" helyett röviden: "Zrínyi Kör"-nek fogják átkeresztelni.

Zalai Közlöny 1921.01.12. 2-3. oldal
Az Irodalmi Kör Jubileuma. Az Irodalmi és Művészeti Kör vasárnap délután három órakor a városháza kistermében méltóságos ünnepély keretében ülte meg negyedfélszádos fennállásának s kulturális munkálkodásának évfordulóját. A díszgyűlést Kováts Antal főgimnáziumi tanár a Kör díszelnöke nyitotta meg lendületes szavakkal. Majd Pfeifer Elek főgimnáziumi tanár a kör elnöke rövid visszapillantást tett az elmúlt 25 esztendőre. Kegyeletesen emlékezett meg a kör volt s már elhalt első vezetőiről, először is Sümegi Károlyról, aki a kört alapította. Hangoztatta a kultúra fejlesztés pontosságát s e tekintetben nagy hivatottságot jelölt meg az Irodalmi Körnek is. Utána Majtényi Károly a kör titkára indítványt terjesztett elő, hogy a régi címet oda módosítsák, hogy elől a "Zrínyi Miklós" név is helyet foglaljon. Ezek szerint a hivatalos, pontos címe a jövőben: Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör. Az indítványt egyhangúlag elfogadták. Kováts Antal díszelnök indítványozza, hogy tűzessék ki pályadíj ilyen címmel: Nagykanizsa a világháború alatt kiterjeszkedve a két nagykanizsai ezred hőstetteire. Majd újabb indítványt tesz Farkas József és Halis István dísztagokul való megválasztása ügyében. Elismerőleg nyilatkozik irodalmi és kulturális munkásságukról. - A díszközgyűlés egyhangúlag elfogadta az indítványt.

Zalai Közlöny 1921.04.13. 3. oldal
A Zrínyi-ünnepély propagandabizottságának értekezlete. A Zrínyi-ünnepély propagandabizottsága ma este hat órakor a városháza tanácstermében értekezletet tart, melyre az alább megnevezett urakat tisztelettel meghívja a rendezőség. Ádám Róbert, Bazsó József, Bodrogközy Zoltán, Diósy Géza, Dénes Jenő, Ehrlich Alajos, Elek Ernő, Gyömörey István, Halis István, dr. Hirschler Jenő, Horváth József, Horváth Jenő, dr. Kaufman Lajos, Kerezsy Géza, Kováts Károly, Kováts Antal, dr. Krátky István, Matán Ödön, Megla Tibor, Nagy Lajos, Petrik Dezső, Poredus Antal, Schreiber Lajos, dr. Szabady Lőrinc, Szakonyi Géza, Szabó István igazgató, Tóth Zoltán, Waligurszky Antal, Zalaváry József, Ujfalussy Gyula.

Zalai Közlöny 1921.04.30. 3. oldal
A Zrínyi-ünnepély propaganda bizottsága ma este 6 órakor a városháza tanácstermében ülést tart, melyre az elnökség tisztelettel meghívja a bizottság alábbi tagjait: Adám Róbert, Babochay György, Bogenrieder Frigyes, Bodrogközy Zoltán, dr. Darás László, Diósi Géza, Elek Ernő, P. Ehrlich Alajos, Gyömörey István, Herboly Alajos, Halis István, dr. Hirschler Jenő, Horváth József, Horváth Jenő, Horváth Olivér, Kováts Károly, Karlovits József, dr. Kaufmann Lajos, dr. Krátky István, Lantos Angyal, Mátay Gábor, Majtényi Károly, Megla Tibor, dr. Mutschenbacher Edvin, Pintér Nándor, Nagy Lajos, Schreiber Lajos, Surányi Gyula, Schwarcz Gusztáv, Tóth Zoltán, Ujfalussy Gyula.

Zalai Közlöny 1921.10.14. 3. oldal
A szabad-lyceum kapunyitása. Vasárnap d. u. 6 órakor a városháza dísztermében dr. Matolcsy László győri szabadoktatási titkár előadást fog tartani a szabadoktatás nemzetmentő hivatásáról. Matolcsyt többen ismerik már városunkban kiskomáromi lelkes beszédéről, melyet annak idején mi is közöltünk kivonatosan, ezért nagy érdeklődéssel várják vasárnapi előadását. Az est második száma Halis István Kis ember nagy bottal c. elbeszélése lesz. A kitűnő írót az Irodalmi Kör tiszteletbeli taggá választotta, aki most egy bájos elbeszéléssel adózik a Kör figyelméért. Az elbeszélés tárgya kanizsai vonatkozású. Annyira élethű, hogy szinte rá lehet ismerni benne egyes szereplőkre. Mintha egy minden részletében megtörtént érdekfeszítő eseményt mondana el. Befejezésül Matolcsy be fogja mutatni legújabb költeményeit. Matolcsy titkár ugyanis nemcsak kiváló előadó, hanem elsőrangú költői tehetség is. A rendezőség mindenkit szívesen lát. Belépődíj ez alkalommal nincsen. Az első sorozatra érvényes látogató jegyek azonban már kaphatók.

Zalai Közlöny 1921.10.16. 3. oldal
A szabad-lyceum megnyitó előadása. Ma este 6 órakor lesz a városház dísztermében a szabad-lyceum megnyitó előadása. Dr. Matolcsy László győri szabadoktatási titkár a népművelés nemzetmentő hivatásáról fog beszélni. Az est műsorának második száma Halis István "Kis ember nagy bottal" c. elbeszélése lesz. Befejezésül dr. Matolcsy László néhány szép költeményét fogja előadni. Az előadásra a vezetőség mindenkit szívesen lát. Belépő díj nincsen. A szabad-lyceum első sorozatára szóló látogatási jegyek már kaphatók. A magas színvonalú irodalmi estélyt olvasóink figyelmébe ajánljuk.

Zalai Közlöny 1921.12.23. 2. oldal
Két indítvány az Irodalmi Kör választmányi ülésén.
Matinészerű művészeti kiállítások. - Nagykanizsa történelmének megíratása.
(Saját tudósítónktól.) A Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tegnap tartotta december havi választmányi ülését, amelyen a folyó ügyek tárgyalása után két indítvány is elhangzott a jelenlevő választmányi tagok élénk tetszése és pártolása mellett.
Az első indítványt Pfeifer Elek, a Kör elnöke tette meg, amikor a nagyközönség művészi érzékét fejlesztendő, művészeti kiállítások rendezését javasolta, hogy ezáltal a képzőművészeteket egyben népszerűsítsék is. Amint mondotta Pfeifer Elek, magyar művészeti életet kell teremtenünk. Az egészséges és fejlődésre képes művészeti élet azonban két Összetevőből áll: az alkotó művészekből, vagyis a termelőkből és a műértő nagy közönségből vagyis a fogyasztókból. Hiába vannak európai nevű művészeink, hiába van nagystílű kínálat, ha a kereslet gyenge, vagy egyáltalán nincs. Hogy tehát a kereslet arányban álljon a kínálattal, elsősorban szükséges a kereslet előfeltételeit, a műértő közönséget megteremtenünk.
Erre a nehéz feladatra vállalkozik a Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör, midőn művészet népszerűsítő tárlatainak a megkezdését határozta el legutóbbi választmányi gyűlésén. A terv ugyanis az, hogy a magántulajdonban lévő sok értékes műtárgy városunkban és a környéken, összegyűjtve egy imponáló, valósággal fővárosi méreteket öltő tárlat anyagát szolgáltatná, mely kiállítás kapcsán, matiné jellegű szakszerű előadásokból a nagyközönségnek alkalom nyílik művészi látását ilyen elsőrendű demonstratív anyag kapcsán fejlesztenie. Művészi kultúrát tényleg csakis így, a látás nevelése által lehet létesíteni és ezen szempontból az Irodalmi Körben felmerült ezen ötlet nagyon célravezetőnek bizonyul. Természetesen föltesszük, hogy a műtárgy tulajdonosok a rövid időre való odakölcsönzésnek csekély áldozatától nem fognak elzárkózni, mert hiszen biztosítások, éjjeli őrök és egyéb óvintézkedések foganatosítása által a károsodás lehetősége ki lesz tárva. Nem is beszélve a tulajdonosok ama szociális erkölcsi kötelességéről, amellyel ezirányban a köznek tartozik.
A második indítványt Bodrogközy Zoltán lapunk felelős szerkesztője terjesztette elő. Egyetemes nemzeti, de speciálisan nagykanizsai érdek, hogy a város történelme össze legyen gyűjtve s kiadva. Indítványozza, hogy az Irodalmi Kör, mint a város első kultúregyesülete tegyen lépéseket, hogy a kérdés ne késsen sokáig. Ne már csak azért sem, mert aki ezt a nagy s értékes munkát ma el tudná végezni, Halis István múzeumigazgató még munkabíró, alkotóképes ember. Belátható időn belül nem is gondolhatunk más személyre, aki ezt a munkát képes legyen elvégezni. Halis István immár egy emberöltőt búvárkodott a város levéltárában, rengeteg anyag áll összegyűjtve rendelkezésére, csak a financiális okok akadályozták a kiadásban.
Az Irodalmi Kör választmánya örömmel fogadta az indítványt s egyhangúlag elhatározta, hogy lépéseket tesz a városnál oly irányban, hogy Halis István, a Kör dísztagja kéressék fel a nagy munka elvégzésére. A választmány a Kör elnökségét bízta meg, hogy járjon el a város vezetőségénél.